Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Ο Μαίος με τα λουλούδια του.

 




Καλώς τον, καλώσορισες Μάιε λουλουδάτε!

Να είναι καλοτάξιδος με μυρωδιές γεμάτος!!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!


Ο Μάης έχει μυστικά κι ένα κλειδί κρυμμένο

που ανοίγει μάτια σκοτεινά και χείλη πικραμένο

έχει και άνεμο τρελό που κουβαλάει τη γύρη

και πυροβάτες της καρδιάς σαν βγεις στο πανηγύρι

και πυροβάτες της καρδιάς σαν βγεις στο πανηγύρι…


Μάιος, λατινικά Maius, Meusis–πέμπτος μήνας του ημερολογίου και τρίτος του δεκάμηνου αρχαίου ρωμαϊκού ημερολογίου.

Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), που με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη μαία, τη μάνα της γης, εκείνης που τρέφει τον άνθρωπο και την Κυβέλη, η οποία ανάθρεψε τον Ερμή.

Αργότερα η θεά ταυτίστηκε με την ελληνική νύμφη μαία, την ομορφότερη από τις Ατλαντίδες, μητέρα του θεού Ερμή, στον οποίο κυρίως αφιερώθηκε ο μήνας.

Παράλληλα, ο Μάιος είχε τεθεί υπό την προστασία του Απόλλωνα και τον προσωποποιούσαν με τη μορφή άνδρα που βρισκόταν στο μεταίχμιο δύο ηλικιών και έφερε στο κεφάλι του κάνιστρο γεμάτο άνθη.



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ:

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Η σημασία της ημέρας αυτής για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Beltaneκαι ηεωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Όμως με την άφιξη του χριστιανισμού στην Ευρώπη, πολλές από αυτές τις γιορτές απαγορεύτηκαν ή έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε το αρχικό του νόημα.

Για τους αρχαίους Έλληνες η Πρωτομαγιά ήταν ημέρα αναγέννησης της φύσης, της ζωής και του έρωτα αλλά και ημέρα ανάστασης των νεκρών. Επίσης θεωρούνταν και ημέρα της μαχητικότητας, της μαγείας και του πολέμου. Γιορταζόταν με έξοδο των ανθρώπων στην ύπαιθρο με συνοδεία χορών και τραγουδιών και με μάζεμα λουλουδιών για να πλεχτούν στεφάνια.


Ας ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδος και ευλογημένος

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ!!

πηγή
Ο Μαίος με τα λουλούδια του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μετακομίσεις σπιτιών εντός Αττικής,Φορτοταξί,Μεταφορές στην Αθήνα,άμεσα και οικονομικά.

Αποθηκεύσεις Οικοσκευών,επίπλων και Επαγγελματικών εξοπλισμών.

  Αποθήκευση οικιακών συσκευών και επαγγελματικού εξοπλισμού. Στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, όπου ο χώρος είναι πολυτέλεια και η α...

Μετακομίσεις σπιτιών,μεταφορές,Φορτοταξί Αθήνας.